T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından organize edilen "Türkiye - Balkanlar Medya Forumu", bugün (13 Mayıs 2025 Salı) saat 10:00'da Ankara'daki T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Forumda konuşan T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, konuşmasında özetle şu konulara değindi:
- Tarihi Bağlar ve İş Birliği: 1936'da Bükreş'te toplanan "Balkan Matbuat Konferansı" ve ardından kurulan Matbuat Birliği'nin Atina ve İstanbul'daki kongrelerini hatırlatarak, ataların Balkanlar'la daha iyi bir gelecek inşa etme arayışlarının günümüzde de sürdüğünü belirtti.
- Medya ve İletişimin Rolü: Günümüzde sinema, televizyon ve diğer iletişim araçlarıyla Balkanlar arasındaki bağların daha da güçlendirilmesi imkanları üzerinde duruldu.
- Küresel ve Bölgesel Gelişmeler: Ukrayna-Rusya Savaşı'nın sona ermesi için Türkiye'nin çabaları vurgulanırken, Çin-ABD ticari savaşının küresel riskler oluşturduğuna dikkat çekildi. Balkan coğrafyasının askeri geçiş alanı olmaması gerektiği ve Türkiye'nin küresel adalet için iradesini ortaya koyduğu ifade edildi. Aynı zamanda terörsüz bir Türkiye için kararlılıkla çalışıldığı belirtildi.
- Türkiye'nin Arabuluculuk Çabaları: Cumhurbaşkanı'nın arabuluculuğunda Türkiye'nin savaşların sona ermesi için çaba sarf ettiği, Pakistan-Hindistan arasındaki savaş riskine de değinildiği aktarıldı.
- Terörle Mücadele: Terörün yol açtığı can kayıpları ile maddi ve manevi zararlar hatırlatılarak, yıllarca diplomasi başta olmak üzere çeşitli araçlarla uluslararası alanda terör sorununun anlatıldığı ve içeride birlik beraberliğe yönelik provokasyonların başarısız kalacağı vurgulandı.
- Türkiye Yüzyılı Vizyonu: Türkiye'nin "Türkiye Yüzyılı" hedefi doğrultusunda kararlılıkla ilerlediği ve gittiği yere barış götüren bir ülke olduğu ifade edildi.
- Balkanlarla İlişkiler: Türkiye'nin küresel bir aktör olarak uluslararası alanda varlık gösterdiği ve 2000'li yılların başından beri Balkanlarla ilişkilerinin çok boyutlu olarak geliştiği belirtildi. Balkanlar'da barış ve istikrara katkı sağlayacak güçlü ilişkiler sonucunda birçok anlaşmaya imza atıldığı ve birçok Balkan ülkesiyle vizesiz seyahat imkanı sağlandığı aktarıldı.
- Karadeniz Güvenliği: Türkiye'nin Bulgaristan ve Romanya'nın da yer aldığı "Karadeniz Mayın Karşı Tedbir Görev Grubu"na katılımıyla Karadeniz güvenliğine katkıda bulunulduğu ifade edildi.
- Afet Yardımları: Türkiye'nin afetlerde bölgeye ilk ulaşan ülkeler arasında yer aldığı vurgulandı.
- Sosyal ve Kültürel Destek: Kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerin Balkanlar'a sosyal ve kültürel destek sağlama faaliyetlerinin sürdüğü belirtildi.
- Yerel Yönetimler ve Yatırımlar: Yerel yönetimlerin Balkan kalkınmasına katkıda bulunduğu ve Türk yatırımcıların Balkanlara yatırım yaptığı ifade edildi.
- Balkan Medyasının Rolü: Balkan medyasının olumlu katkıları vurgulanarak, 2022'de kurulan TRT Balkan Dijital Haber'in Balkan haberlerini dünyaya duyurduğu ve Anadolu Ajansı'nın bölgedeki güçlü medya alanına katkı sağladığı belirtildi.
- Dezenformasyonla Mücadele: Türkiye'nin dezenformasyona maruz kalan ülkelerden biri olduğu ve bu tür haberlere karşı Balkan halkının dikkatli olması gerektiği ifade edildi. İletişim Başkanlığı'nın 7/24 dezenformasyonla kararlılıkla mücadele ettiği vurgulandı.
- Medyanın Sorumluluğu: Medyanın ayrıştırıcı ve ötekileştirici dilden arınma hassasiyeti göstermesi gerektiği belirtilerek, medya mensuplarıyla bir araya gelmenin önemi vurgulandı.
- Balkanlardaki Paneller: Daha önce Balkanlar'daki 4 başkentte paneller düzenlendiği hatırlatılarak, bu forumun da ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlaması temennisiyle konuşma sonlandırıldı.
ANKARA (UHA) - NECDET CÖMERT